Efter att tid för husbesiktningen är bokad skickas avtal och checklista ut till er. Ni får då god tid på er att läsa igenom avtal för att se vilka villkor det är som gäller för besiktningen.
Vid besiktningens start börjar vi med att gå igenom byggtekniska handlingar, dokumentation angående eventuella renoveringar samt muntlig information om huset. Därefter genomför vi den fysiska besiktningen. Ni får gärna vara med under hela besiktningen för att fysiskt kunna se eventuella fel/brister. Efter att besiktningen utförts går vi igenom de fel, brister eller avvikelser som noterats. Ni får möjlighet att ställa eventuella frågor och få en mer utförlig förklaring ifall detta behövs.
Vid en husbesiktning går vi igenom hela huset noggrant, både invändigt och utvändigt. Vi lokaliserar eventuella brister och dokumenterar dessa. Fasader, tak, våtrum och kök är några av husets delar som ingår i husbesiktningen. Även så kallade riskkonstruktioner noteras och förklaras i utlåtandet. Det finns ingen tidsbegränsning på besiktningen. Därför brukar tiden för besiktningen ofta variera.. Det vanliga för en standardvilla är 3-4 timmar. Det viktiga är att du som kund får den genomgång och information som behövs.
Vad som inte ingår vid en husbesiktning:
Detta ingår inte i en överlåtelsebesiktning: Besiktning av installationer såsom el, värme, vatten, sanitet, maskinell utrustning, mekanisk ventilation, rökkanaler eller eldstäder. Vi lämnar inte heller åtgärdsförslag och kostnadskalkyler. Undersökningar som kräver ingrepp i byggnaden eller annan typ av undersökningar/mätningar såsom provtryckning, fuktmätning, radonmätning, energideklaration.
Vissa av ovanstående moment går att beställa som tilläggsuppdrag. Läs mer om tilläggsuppdrag längre ner på sidan.
TILLÄGGSTJÄNST
Gammamätning
Blåbetong som byggnadsmaterial i hus kan leda till höga radonhalter i inomhusluften. Blåbetong är en sort av lättbetong och tillverkades från 1929 till 1975, men kan även förekomma i hus som är byggda senare. Det bästa sättet att konstatera om det förekommer blåbetong i huset är genom att mäta gammastrålningen från väggar och bjälklag. Utifrån resultatet från gammamätningen tas beslut om eventuella vidare kontroller av radon och/eller rekommendation att göra radonmätningar.
På Swespec erbjuder vi gammamätning som tilläggsuppdrag och denna tjänst utförs i hus där det finns misstanke om att blåbetong kan förekomma. Vi använder oss av avancerade instrument som är rekommenderade av Svensk Radonförening och har även genomgått radonutbildning hos Svensk Radonförening.
Radonmätning vid husköp
Med den senaste tekniken kan vi erbjuda en 48-timmars radonmätning som är lämplig vid husköp. Metoden uppfyller Stålsäkerhetsmyndigheten metodbeskrivning för rådgivande korttidsmätning i bostad. Uppdraget kan beställas i samband med en överlåtelsebesiktning eller som ett separat uppdrag.
Mätningen skall främst göras under eldningssäsongen (1 oktober – 30 april). Mätningar som görs utanför eldningssäsong skall endast ses som indikation då temperaturen är högre och radonhalten i huset inte blir representativ.
Radon räknas inte som ett dolt fel och därför kan det vara lämpligt att mäta radon om man har misstanke om att radon kan finns i huset.
Så här går det till:
1. Uppdraget beställs och tid avtalas.
2. Vi kommer ut och placerar våra instrument. Vi avtalar även tid om när vi ska hämta instrumenten. Tidigast efter 48h.
3. Vi hämtar instrumenten på avtalad tid och skickar ut protokoll i pdf via e-post samma dag.
Observera att detta är en rådgivande mätning och utgör ingen långtidsmätning där årsmedelvärde presenteras.
Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning hittar du här.
Kontakta oss för mer info angående radonmätning i Skåne eller vid frågor angående mätmetoden.
Statusbesiktning av hus
Statusbesiktning omfattas av en okulär besiktning för att se hur huset mår och i vilket skick det är. Vi går igenom hela huset och noterar de fel och brister som påträffas. I utlåtandet lämnar vi rekommendationer på det som behöver åtgärdas samt ger information om kända riskkonstruktioner. Statusbesiktning skiljer sig från en vanlig husbesiktning (överlåtelsebesiktning) på så sätt att den inte utförs vid försäljning/köp. Det går även att lägga till våra tilläggstjänster vid en statusbesiktning.
Statusbesiktning beställs vanligtvis av de kunder som har bott i sina hus ett tag och vill få en status på kommande renoveringar och husets skick. Det kan även vara att man inför en försäljning vill förbereda och åtgärda eventuella brister. Statusbesiktningen ger husägaren en bättre uppfattning om huset och hur man ska tänka kring renoveringar och kostnader. Statusbesiktning brukar även beställas på hus som ärvts eller då en eller flera delägare ska köpas ut.